cmi cmi (16) cmi (3) cmi (6) _M_1034_dpp_M _M_01107_f cmi (10)cmi (7) cmi (9) cmi (8) _M_01688_fm _M_00845_dppszpital_przek_2 _M_01436_fm _M_01325_fm cmi (5) cmi (4) szpital_przek_1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uniwersytecki Szpital Kliniczny
Gdańsk
ul. Smoluchowskiego
Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski, Michał Afeltowicz, Małgorzata Szymkowiak-Zbozień
Maria Mądry-Moczorat, Magdalena Kupis-Bojakowska, Grażyna Kuklińska-Karpińska, Patrycja Rożek, Monika Rogozik-Romanowska, Michalina Giżycka, Katarzyna Olszewska, Agnieszka Potocka, Luiza Mysłakowska-Mucha, Andrzej Szydłowski, Natalia Balcerzak, Katarzyna Manikowska, Paweł Kwiecień, Anna Trzcińska
Uniwersytet Medyczny w Gdańsku
2007
2011
13 300 m2
41 479 m2
236 709 m3
450 000

Kompleks szpitala CMI zaprojektowaliśmy z wykorzystaniem konfiguracji terenu. Składa się z czterech bloków funkcjonalnych, które zostały nanizane na przeszklony pasaż spinający dwa wejścia do budynku: główne oraz akademickie – na głównej osi Akademii. Przeszklony pasaż, oprócz komunikacji spełnia centralną funkcję obiektu – rekreacyjną, wypoczynkową, usługową. Wzdłuż wewnętrznej ulicy umieściliśmy lokale usługowe,bar-kawiarnię i zieleń. Przestrzeń, mała architektura, zieleń towarzysząca i słoneczne wnętrza pasażu sprawiają, że budynek pomimo zwartej bryły, jest przyjazny dla pacjentów i gości odwiedzających i studentów. Pasaż stał się strukturą miejską, ulicą biegnącą w osi założenia, scalając w całość
cztery bloki budynku: przychodnie, blok operacyjny z lądowiskiem i oddziałem ratunkowym, część łóżkową i dydaktyczną.
Dobry efekt funkcjonalny budynku uzyskaliśmy także dzięki współpracy programowej z Panem Kanclerzem Markiem Langowskim i prof. Piotrem Czauderną. Z dużą uwagą podeszliśmy do projektu wnętrz. Dzięki wykorzystaniu w wykończeniach naturalnych materiałów – okładziny drewniane, duże przeszklenia, przełamaliśmy stereotyp szpitala, w którym pacjent jest odcięty od świata. Zaprojektowaliśmy obiekt, przyjazny człowiekowi – dzięki obniżeniu parapetów okiennych, pacjenci leżący mają pełen widok na otaczającą zieleń a odrębne kolory różnych oddziałów, ułatwiają im orientację w budynku. Wszystko to – przestrzeń, światło i kolor, sprawiają, że zaprojektowany budynek jest bezpieczny, przyjazny dla użytkowników i rozpoznawalny. Jest to jeden z najnowocześniejszych szpitali w kraju i w Europie.